Szeptember 1- jével eltörölték a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatokat… vagy mégsem?

A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok eltörlése fontos és érzékeny téma, amely jelentős hatással van mind a munkavállalókra, mind a munkaadókra, valamint a munkahelyi egészségügyi rendszerre.

Széles körben elterjedt, hogy szeptember 1-jétől a munkavállalók orvosi alkalmassági vizsgálata már nem kötelező, és az csak bizonyos speciális munkakörök esetében marad érvényben. Bár ez a változás részben igaz, a jogszabályokat pontosan követő cégeknek még egy ideig alkalmazniuk kell a vizsgálatokat, mivel a szabályok teljes eltörlése fokozatosan történik.

orvosi alkalmassági vizsgálat

A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok szerepe

A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok célja, hogy meghatározza, egy munkavállaló egészségi állapota megfelel-e az adott munkakör elvárásainak. Ezek a vizsgálatok különösen fontosak olyan munkahelyeken, ahol fizikailag megterhelő, veszélyes vagy speciális egészségi állapotot igénylő munkakörökben dolgoznak az emberek, például az építőiparban, a közlekedésben vagy az egészségügyben.

Miért került sor a vizsgálatok eltörlésére?

Az elmúlt években sok kritika érte a munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok rendszerét. Számos szakértő és érdekvédelmi szervezet hangsúlyozta, hogy ezek a vizsgálatok nem mindig tükrözik pontosan a munkavállalók egészségi állapotát, és gyakran felesleges bürokratikus akadályokba ütköznek. Egyes vélemények szerint a technológiai fejlődés és a munkahelyek modernizálása következtében az egyes munkakörök kevésbé igénylik ezeket az átfogó vizsgálatokat.

A döntéshozók szerint a rendszer korszerűsítésére és rugalmasabbá tételére van szükség, ami indokolta a kötelező jellegű alkalmassági vizsgálatok eltörlését bizonyos munkakörökben. Azonban ezek a változások nem érintik a magas kockázatú munkaterületeket, ahol továbbra is kötelezőek maradnak a vizsgálatok.

Előnyök a munkavállalók és munkaadók számára

  • Kevesebb adminisztratív teher: Az alkalmassági vizsgálatok eltörlésével csökkenhet a vállalatokra és a munkavállalókra nehezedő adminisztratív teher, ami gyorsabb felvételi folyamatokat és kevesebb papírmunkát eredményezhet.

  • Rugalmasabb foglalkoztatás: A változás elősegítheti a rugalmasabb munkahelyi megoldások elterjedését, például a távmunka és az otthoni munkavégzés előtérbe kerülését, hiszen ezekben az esetekben kevésbé indokolt a rendszeres egészségügyi alkalmasság vizsgálata.

  • Költségmegtakarítás: A vizsgálatok eltörlése csökkentheti a munkaadók költségeit, különösen a kisebb vállalkozások esetében, ahol minden ilyen kötelező vizsgálat anyagi terhet jelenthet.

Kockázatok és lehetséges negatív hatások

  • A munkavállalók egészségügyi kockázatai: Bár sok munkakör valóban kevésbé igényli az alkalmassági vizsgálatokat, bizonyos esetekben ennek elhagyása növelheti a munkahelyi balesetek vagy egészségügyi problémák kockázatát. Azokban a munkakörökben, ahol a fizikai terhelés vagy a veszélyes környezet jelen van, az alkalmasság rendszeres ellenőrzése kulcsfontosságú lehet.
  • Munkaadói felelősség: Az alkalmassági vizsgálatok eltörlésével nagyobb felelősség hárulhat a munkaadókra, akiknek saját belátásuk szerint kell eldönteniük, mikor van szükség egészségügyi ellenőrzésekre. Ez különösen bonyolult lehet olyan munkakörökben, ahol a kockázat mértéke nem egyértelmű.

Hogyan tovább? Mi változott szeptember 1- jétől?

A Munka Törvénykönyve (Mt.) és a Munkavédelmi Törvény (Mvt.) szeptember 1-jétől hatályba lépett módosításai jelentős változásokat hoztak a munkaköri alkalmassági vizsgálatok szabályozásában. Eddig minden munkáltató számára kötelező volt az orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzése a munkába lépés előtt, valamint időszakosan és szükség esetén soron kívül is. Az új szabályok értelmében az Mt. már nem általánosan kötelezi a munkáltatókat az alkalmassági vizsgálatokra, hanem külön jogszabályokra vagy a munkáltató döntésére bízza ezt. Az Mvt. ennek megfelelően módosult, és csak meghatározott esetekben írja elő az orvosi alkalmassági vizsgálat kötelező elvégzését, például:

  1. ha, az adott munkakör tekintetében létezik ún. szervezett munkavégzésre irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabály, amely sajátos egészségügyi alkalmassági követelményekről rendelkezik;
  2. ha, egyéb jogszabály kötelezővé teszi az orvosi alkalmassági vizsgálatot; vagy
  3. ha, a munkáltató előírja a vizsgálatok kötelező elvégzését.

Ezek a változások a munkáltatók számára nagyobb rugalmasságot biztosítanak, ugyanakkor növelik a felelősségüket a munkavállalók biztonságának és egészségének biztosításában.

Hogy rendelkeznek a végrehajtási jogszabályok?

A szeptember 1-jétől hatályba lépett törvénymódosítások ellenére a végrehajtási jogszabályok még nem tükrözik a változásokat. Az ágazati foglalkoztatási törvények többsége, amelyekre az 1. pont hivatkozik, nem tartalmaznak konkrét előírásokat a munkavédelmi vagy orvosi alkalmassági vizsgálatokra. Ezeket a követelményeket továbbra is az Mvt. végrehajtási rendeletei szabályozzák, amelyek azonban nem módosultak szeptember 1-jével, és egyértelműen rögzítik, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálatok kötelezőek.

A 2. pont szerinti egyéb jogszabályok egyelőre csak tervezetek formájában léteznek, és még minisztériumi szinten várják az elfogadást. Tehát, annak ellenére, hogy az Mt. és az Mvt. szeptember 1-jétől módosult, a végrehajtási jogszabályok alapján az orvosi alkalmassági vizsgálat továbbra is kötelező.

A jelenlegi helyzetben hogyan érdemes eljárni?

A jogalkotói szándék egyértelmű az általános kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat eltörlésére – ezt tükrözik a Munka Törvénykönyve (Mt.) és a Munkavédelmi Törvény (Mvt.) szeptember 1-jei módosításai. Azonban a kapcsolódó jogszabályok még nem követték le ezt a változást, így az jár el előrelátóan, aki továbbra is előírja és biztosítja az orvosi alkalmassági vizsgálatokat.

A miniszteri rendeletek várhatóan a következő hetekben vagy hónapokban kerülnek elfogadásra. Ettől az időponttól kezdve valószínűleg már csak azokban a szakmákban lesz kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat, amelyeket a jogszabály külön nevesít.

Természetesen a munkáltató dönthet úgy, hogy saját érdekében továbbra is előírja a vizsgálatok elvégzését.

    1.  
  •  

Amennyiben további kérdése merült fel a témával kapcsolatban, kérem keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeinken, vagy kérje egyedi ajánlatunkat!

Tags: No tags

Comments are closed.